Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Welke huidtypen zijn er? Alles over de verschillende soorten huidtypes

25-09-2019

Er bestaan verschillende soorten huidtypes. Het huidtype wordt bepaald door genetische aanleg en de conditie. De conditie wordt veelal bepaald door interne en externe invloeden (hormonen, klimaat, verzorging, stress).

Het normale huidtype
Onder een normale huid wordt verstaan een huid die kleine poriën bevat en de teint egaal van kleur is. Er is geen sprake van een vlekkerig geheel, glimmende delen in het gezicht zoals op het voorhoofd of de kin of droge plekken. Er is een optimale balans in de huid aanwezig.
Enkele kenmerken van een normale huid zijn dat de huid zeer comfortabel aanvoelt, een gezonde glans over zich heeft en een mooie textuur bevat.

Het vette huidtype
Bij een vette huid zijn de poriën veel duidelijker te zien, omdat deze veel grover zijn dan bij een normale huid en er zich een vettig laagje op de huid bevindt. Met name op de zogenoemde T-zone, te weten het voorhoofd, de neus en de kin. De talgproductie in de huid is bovengemiddeld en een vervelende bijkomstigheid van een vette huid is dat er vaker last is van pukkeltjes, comedonen (mee-eters) en in ernstige gevallen van gemene en soms zelfs pijnlijke huidontstekingen en spreekt men van acne. Ondanks de overmatige aanwezigheid van talg op de huid kan een vette huid ook wel degelijk vochtarm zijn.
Een vette huid is te herkennen aan de grove poriën, de vettige glans op de huid en de onregelmatigheden in de vorm van puistjes of mee-eters.

Het droge huidtype
Bijna het tegenovergestelde van een vette huid is de droge huid. De poriën zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog en de huid voelt vaak oncomfortabel aan. Het geeft een strak gevoel en in extreme gevallen zijn droge plekken zichtbaar in de vorm van rode plekjes en schilfertjes. Tevens spelen een centrale verwarming of het regelmatig in ruimtes zijn waar zich airconditioning bevindt een grote rol bij de conditie van de huid. Daarnaast kan de zon ook een enorm uitdrogend effect hebben op de huid.
U herkent een droge huid aan duidelijk zichtbare lijntjes, een trekkerig aanvoelende huid en erg fijne poriën.

Het gecombineerde huidtype
De gecombineerde huid wordt ook wel een gemengde huid genoemd omdat dit huidtype drogere, maar ook vettere zones heeft. De gecombineerde huid komt over het algemeen het meeste voor, maar het is niet eenvoudig om dit huidtype optimaal te verzorgen. De kunst is om de drogere delen niet nog droger te laten worden en tegelijkertijd de T-zone niet nog vetter te maken. Het gebruik van milde producten kan een gecombineerde huid goed ondersteunen.

De gevoelige huid
Het reactievermogen van een gevoelige huid is groter en extremer dan bij een ander huidtype. Denkt u dan bijvoorbeeld aan het blootstellen aan de zon/UV stralen of juist koud en guur weer. Maar ook stress en geparfumeerde producten kunnen hun weerslag geven op een gevoelige huid. Over het algemeen is een droge huid ook een gevoeligere huid, maar in principe kan elk huidtypen gevoelig zijn.
Veel hypoallergene producten zijn zeer geschikt voor een gevoelige huid, omdat hier geen kleur- of geurstoffen aan zijn toegevoegd.
Kenmerkend voor een gevoelige huid is de reactie op invloeden van buitenaf zoals jeuk, een trekkerig en soms branderig gevoel.

Acne
Een huid met acne gaat een stap verder dan een vette huid en heeft de juiste zorg nodig, maar dit geldt uiteraard voor ieder huidtype.
Vaak worden te agressieve producten gebruikt die de huid uitdrogen om de talgproductie te reguleren, maar dit werkt juist averechts. Het uitdrogen van de huid zal de talgkliertjes alleen maar meer stimuleren om talg aan te maken en het probleem verergeren. Anderzijds zorgt het ervoor dat de huid uitdroogt en daardoor vochtarm wordt. Door één of twee keer in de week een scrub te gebruiken, verwijdert u de dode huidcellen van het gezicht en zal dit enorm helpen bij de bestrijding van de puistjes zonder de vochtbalans aan te tasten. Bij een huid met acne wordt vaak gedacht aan pubers, maar dat is niet het geval. Acne is niet leeftijdsgebonden, al komt deze over het algemeen wel vaker voor in de puberteit.
Acne is te herkennen aan de glimmende huid met de bijbehorende puistjes, huidontstekingen en de geïnfecteerde talgkliertjes. Behalve in het gezicht kan acne ook ontstaan op andere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld op de borst of op de rug.

De juiste huidverzorging

De huid is ons grootste orgaan en wordt constant blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De huid geeft bescherming aan uw lichaam en moet daarom op de juiste manier verzorgd en ondersteund worden om deze taak zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.
Er bestaan verschillende huidtypen en aan de hand van de specifieke kenmerken van het soort huidtype zijn er verzorgingsproducten ontwikkeld die voldoen in die behoeften.

Behalve het soort huidtype zijn er ook nog andere dingen waar u rekening mee dient te houden. De gevoeligheid van uw huid, het vochtbalans op peil houden en een probleemhuid zijn enkele voorbeelden hiervan.

Onze huidspecialisten kunnen u door middel van een huidanalyse, adviseren en begeleiden in de juiste behandeling en keuzes, afgestemd op uw persoonlijke huidtype.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu