Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Wat te doen tegen ongewenste haargroei

19-05-2019

Ieder mens heeft verspreid over zijn of haar lichaam circa 5 miljoen haarzakjes. Het is genetisch vastgelegd hoe deze haarzakjes over het lichaam zijn verspreid en welk soort haar eruit groeit. Beharing kan namelijk ingedeeld worden in vellushaar en terminaal haar. Vellushaar is donshaar dat minder goed zichtbaar is. Terminale beharing is veel meer zichtbaar en bestaan uit dikkere en stugge haren. Normaliter zullen de meeste haarzakjes donshaar aanmaken. Terminaal haar is weliswaar minder aanwezig, maar kan wel veel langer, tot 50 centimeter worden. Beharing is niet voor iedereen even prettig en mensen kunnen zich schamen voor beharing op bepaalde plekken. Dit zal vooral het geval zijn in de zomer als men minder kleding draagt of tijdens het zwemmen.

Ongewenste lichaamsbeharing

Er is vaak sprake van ongewenste lichaamsbeharing als er beharing op plekken aanwezig is waar men het liever niet heeft of als er sprake is van teveel haar, dus overbeharing. Of er sprake is van ongewenste lichaamsbeharing of overbeharing is, is vooral een persoonlijke mening en ligt niet medische vast.

Verschil man of vrouw

Omdat mannen van nature meer beharing hebben dan vrouwen zullen mannen zich niet zo snel aan hun lichaamsbeharing storen. Vrouwen daarentegen vinden een zo glad mogelijke huid zonder beharing vaak heel erg belangrijk.

Plekken met beharing

Mannen zullen lichaamsbeharing op veel plekken van hun lichaam accepteren. Minder gewenst bij mannen is beharing op de nek, schouders en rug en soms bestaat er de wens van een gladde borstkas en buik. Haargroei op de benen en armen bij vrouwen kan nog gemakkelijk verwijderd worden. Maar voor vrouwen zijn okselhaar of beharing in de liezen onacceptabel. Helemaal uit den boze zijn plekken waar normaliter geen haar hoort te zitten, zoals navel, dijbenen, tepels, billen of (onder)rug.

Haargroei

Lichte beharing op borst, buik schouders of rug zal door veel mannen niet als storend worden ervaren. Dit wordt anders als er sprake is van een hoge dichtheid van de haargroei of als de haren erg donker of stug zijn. Vrouwen zullen sneller moeite met beharing op hun ledematen hebben, vooral als het lange, donkere en stugge haren zijn. Blond donshaar valt niet op en zal door vrouwen eerder worden geaccepteerd en als niet storend ervaren worden.

Cultuur

Of lichaamsbeharing geaccepteerd wordt is vooral ook cultuurgebonden. Neem bijvoorbeeld de Aziatisch cultuur waar mensen sowieso weinig behaard zijn. Hier wordt veel schaamhaar juist als aantrekkelijk gezien. In de westerse landen is het juist de trend om schaamhaar en ongewenst haar zo veel mogelijk weg te scheren. In de islamitische cultuur is het scheren van schaamhaar weer verbonden aan religie.

Ontharingsproblemen

Het ontharen van bepaalde lichaamsdelen kan problemen opleveren. De huid gaat irriteren, wordt rood en er ontstaan bultjes. Dit is vooral het geval bij scheren, harsen en epileren en juist dit kan een reden zijn om lichaamsbeharing als ongewenst te zien.

Soorten van overbeharing en haargroeiproblemen

Er kunnen verschillende vormen van overbeharing en problemen met haargroei zijn, waardoor er eventueel huidklachten kunnen ontstaan.

Hidradenitis suppurativa 
Wanneer een haarzakje wordt afgesloten, dan ontstaat er een chronische ontsteking van de huid met de nodige klachten. Er is vaak sprake van hidradenitis suppurativa op plekken met veel zweetklieren en haarzakjes, zoals de binnenkant van de schaamlippen, billen, oksels en liezen.

Hirsutisme 
Hirsutisme is een typisch vrouwenprobleem en is beharing op plekken waar dit normaal bij vrouwen niet voorkomt. Het gebruik van bepaalde medicijnen of problemen met de hormonen is de belangrijkste oorzaak van hirsutisme.

Hypertrichose 
Bij zowel mannen als vrouwen kan hypertrichose voorkomen. Dit is een overbeharing op een bepaalde plek op het lichaam. Soms is het aangeboren, maar kan ook spontaan ontstaan op latere leeftijd.

Ingegroeide haren 
Ingegroeide haren, ook wel pseudofolliculitis barbae genoemd, is een ontsteking die ontstaat als gevolg van scheren en soms ook andere ontharingsmethodes. Een haar wordt dan door de bovenste huidlaag geblokkeerd en gaat dan in de huid groeien. Dit heeft de ontsteking tot gevolg. Dit komt vooral veel voor bij mannen in de baardstreek.

Welke behandelingen bij ongewenste haargroei?

Het verwijderen van haargroei kan zowel plaats vinden om medische redenen, maar nog vaker gebeurt het om cosmetische redenen. Hiervoor zijn verschillende permanente ontharingsmethodes mogelijk die geschikt zijn voor alle huidsoorten.

Ontharen met behulp van een laser 
Beharing verwijderen met behulp van een laser is een effectieve methode om definitief van beharing af te komen. De laser straalt een hoog geconcentreerde lichtbundel uit op de huid. Het licht van de laser wordt opgevangen door het pigment wat op de haren aanwezig is en in warmte omgezet. Dit zorgt er vervolgens voor dat het gehele haarzakje raakt inactief. Uit een haarzakje dat inactief is, kan geen nieuwe haar meer groeien.

Ontharen met behulp van elektrische epilatie 
Bij het ontharen met een laser wordt gebruik gemaakt van het pigment in de haar om een haarzakje te vernietigen. Ontharing gebeurt dan met behulp van elektrische epilatie. Met een naaldje wordt dan een stroomstoot rechtstreeks in het haarzakje gestuurd. Het stroomstootje veroorzaakt in het haarzakje warmte en zal het haarzakje inactief maken.

Wilt u meer weten over laseren? Bekijk onze laserbehandelingen of neem direct contact met ons op via het contactformulier.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu