Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Wat is de oorzaak van couperose en wat kunt u eraan doen?

06-12-2021

Wat vaak begint met een klein rood adertje op uw wang in het gezicht, groeit al snel uit tot meerdere zichtbare haarvaatjes bij elkaar. En bij de minste inspanning worden uw wangen al warmer en roder. Ook zult u merken dat het eten van pittige maaltijden of het gebruiken van alcohol invloed heeft op de intensiteit van de roodheid op uw wangen. Deze verschijnselen zijn hoogstwaarschijnlijk de indicatie dat u te maken heeft met couperose.

Wat veroorzaakt couperose?

Net onder de huid bevinden zich een tal van kleine haarvaatjes die u normaal gesproken niet ziet zitten. Als het lichaam warmer wordt, bij hogere temperaturen of bij inspanning zoals bijvoorbeeld sporten, gaan deze kleine bloedvaatjes open staan om de warmte weer kwijt te kunnen uit het lichaam. Daarnaast hebben hormonen, stress of spannende momenten ook invloed op het openen van de haarvaatjes. Normaal gesproken sluiten de vaatjes zich weer vanzelf als de overtollige warmte verdwenen is. Bij mensen die couperose hebben, zijn deze echter constant geopend en zijn de rode vaatjes altijd goed te zien. Door huidveroudering, maar ook door erfelijke aanleg, worden de wanden van de haarvaatjes zwakker en minder elastisch, waardoor sommige vaatjes niet meer goed willen sluiten en bij alle omstandigheden zichtbaar blijven. Ook heeft uw levensstijl zoals roken of veel in de zon zitten invloed op de conditie van de kleine bloedvaatjes.

Wat kunt u aan couperose doen?

Als u eenmaal couperose heeft, gaat dit jammer genoeg niet meer vanzelf weg. Dat komt omdat het lichaam niet in staat is om de schade die aan de kleine vaatjes is ontstaan zelfstandig te herstellen. Wel kunt u uw huid helpen bij het stabiliseren van de couperose en ervoor zorgen deze niet te verergeren. Zoals hierboven al reeds beschreven moet u voorzichtig zijn met UV-licht en een gezonde levensstijl is uiteraard goed voor het hele lichaam.

Een zogenaamde “anti- couperose crème “ bestaat niet, maar een huidverzorgingsproduct die de huid kalmeert en ingrediënten bevat die ontstekingsremmend zijn, hebben een positief effect op de couperose. Verzorg uw huid daarom met milde producten. Laat u goed adviseren als u twijfelt of een bepaald product voor uw huid geschikt is. Mocht u echter van deze ontsierde rode adertjes af willen op uw wangen, laat u dan behandelen door een specialist.

Couperose kunt u namelijk laten behandelen met de Harmony XL pro door middel van IPL. IPL betekent Intense Pulsed Light en met deze techniek wordt gebruik gemaakt van een groen licht met een golflente van 540nm die een krachtige lichtbundel als het ware de huid “inschiet.” De warmte die daardoor in de huid ontstaat zorgt ervoor dat het bloed stolt, omdat de eiwitstructuur in het bloed die zich in de vaatjes bevindt beschadigd raakt. De kleine vaatjes verschrompelen als het ware en worden op die manier verwijderd. Deze behandeling voorkomt helaas niet het ontstaan van nieuwe couperose.

De eerste dagen na de behandeling kan de huid juist wat roder en gevoeliger zijn en misschien zelfs licht opzwellen. Het resultaat van de behandeling is na ongeveer anderhalve week zichtbaar. U moet er rekening mee houden dat er ongeveer drie tot vijf behandelingen moeten plaatsvinden voor een optimaal resultaat.

Wilt u meer informatie over de behandelmogelijkheden? Neem dan contact op met één van onze specialisten.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu