25-02-2018
Een kalknagel is een verkleurde en verdikte nagel, meestal witgelig van kleur. Het komt meestal voor bij een teen. De nagel is vaak brokkelig en dik. Het kan zelfs zijn dat u er met een nagelschaar niet doorheen kunt knippen. Een kalknagel heeft niets te maken met kalk. Het wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Ongeveer 66 procent van de Nederlanders heeft af en toe last van een kalknagel.
Een huidschimmel is de oorzaak van een kalknagel. De schimmel kunt u bijvoorbeeld oplopen via een zwembadvloer. Wanneer uw weerstand minder is, bestaat de kans dat de schimmel gaat groeien en de huid rood wordt of gaat schilferen. Tussen de tenen kunnen zachte witte plekken ontstaan. Dit is voetschimmel. Deze voetschimmel kan op zijn beurt weer de nagel infecteren, waardoor een kalknagel ontstaat.
Een kalknagel heeft een aantal kenmerken zoals verkleuring, verdikking en vervorming van de nagel. De nagel is breekbaar en er kan viezigheid onder de nagel zitten. Een vertraagde groei van de nagel is ook een symptoom van een kalknagel.
Een kalknagel is geen ernstige aandoening. Vooral de pijn en schaamte zijn het probleem. Wanneer een kalknagel niet behandeld wordt, kan deze echter wel schadelijk worden. Wanneer de nagel zwaar verdikt is en tegen de schoen aankomt, kan dit erg pijnlijk zijn. Ook kunnen er huidbeschadigingen en wondjes ontstaan. Dit kan een ontsteking veroorzaken. Wanneer een kalknagel niet verzorgd wordt, bestaat de kans dat het probleem niet overgaat. Ook kunt u met een kalknagel anderen besmetten.
Wanneer schimmels geen kans krijgen om te groeien, is de kans op een kalknagel klein. Het is daarom belangrijk om uw voeten altijd goed af te drogen, met name tussen de tenen. Om besmetting te voorkomen kunt u in het zwembad het beste badslippers dragen.
Ook door uw voeten alleen met water (en dus zonder zeep) te wassen verkleint u de kans op een kalknagel. Zo behoudt u het vetlaagje dat uw huid beschermt.
Verder is het van belang om altijd schone schoenen te dragen, nagelinstrumenten niet te delen en na een bezoek aan het zwembad of wellness centrum goed te douchen.
Het is niet mogelijk om de schimmelinfectie die de kalknagel veroorzaakt zelf te verwijderen. U kunt de nagel wel behandelen met een vijl of puimsteen om ervoor te zorgen dat het er beter uitziet.
Er bestaan verschillende methodes om een kalknagel te behandelen, zoals een verzorging met antischimmelmiddelen of een laserbehandeling.
Antischimmelmiddelen zorgen ervoor dat de groei van de schimmel beperkt wordt of helemaal stopt. Er zijn ook middelen beschikbaar die zorgen dat de nagel weer helemaal gezond wordt. De antischimmelmiddelen zijn vloeistoffen die u aanbrengt op de nagel. Wanneer de schimmel dieper zit, kunt u ook tabletten gebruiken om schimmel te bestrijden. Een huisarts of dermatoloog kan u adviseren over welk middel het beste bij u past.
Een laserbehandeling kan helpen tegen een kalknagel wanneer een antischimmelmiddel geen effect heeft. De behandeling zorgt ervoor dat de schimmel gedood wordt door opwarming van de nagel en de huid. Bekijk onze mogelijkheden om uw kalknagels te laseren.