Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Behandeling van gezichtsbeharing

25-02-2018

Gezichtsbeharing bij vrouwen is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. Haast alle vrouwen hebben haren op het gezicht, maar bij de meesten is het haast niet te zien. Een aantal hebben echter opvallende donkere haartjes. Wat zijn nu de redenen dat gezichtsbeharing bij de een wel te zien is en bij de ander niet? En wat kunt u als vrouw tegen deze beharing doen?

Veel haren in het gezicht zijn niet gevaarlijk en ook niet schadelijk voor de gezondheid. Maar het is uiteraard niet aangenaam om als vrouw bijvoorbeeld een snor te hebben. Het kan onzekerheid of een minderwaardigheidscomplex veroorzaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze oplossingen voor overbeharing.

Hoe ontstaat overbeharing in het vrouwelijk gezicht?

Bijna elke vrouw krijgt na de overgang steeds meer haren in het gezicht. Bij jonge vrouwen kan overmatige gezichtsbeharing echter duiden op een probleem. Het kan bijvoorbeeld een teken zijn van een ziekte zoals PCOS (Polycusteus Ovarium Syndroom). Gezichtsbeharing kan ook het gevolg zijn van genetische aanleg.

Gezichtsbeharing door genetische aanleg

Zichtbare beharing in het gezicht kan het gevolg zijn van uw ras of het land waar u vandaan komt. Zo hebben vrouwen met een donkere huid vaak ook donker haar in het gezicht. Gezichtsbeharing is daarom duidelijker te zien bij vrouwen uit Aziatische en Arabische landen.
Wanneer uw gezichtsbeharing te vergelijken is met andere vrouwen uit uw land, dan betekent dit dat de beharing waarschijnlijk normaal is.

Overbeharing door een medische oorzaak

Overmatige beharing in het vrouwelijk gezicht kan ook een medische oorzaak hebben. Dit is met name het geval wanneer een vrouw donkere dikke haren op de bovenbenen, borst of onderbuik heeft. Dit wordt hirsutisme genoemd. Hirsutisme lijkt veel op mannelijke beharing en kan ook voorkomen op de kin of de bovenlip.
Dit probleem wordt veroorzaakt door een teveel aan testosteron. Het kan ook zijn dat de huid een sterke reactie op een normale hoeveelheid testosteron vertoond. Overgevoeligheid voor testosteron of een teveel aan testosteron is bijvoorbeeld te zien wanneer een vrouw dunner wordend haar, kleine borsten, veel spieren of een lage stem heeft.

Deze symptomen komen ook voor bij gezonde vrouwen. Maar in een aantal gevallen kan er sprake zijn van een medisch probleem dat zorgt voor een hoog testosterongehalte en overbeharing.

Het kan bijvoorbeeld komen door PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Andere oorzaken van afwijkingen in de hormoonhuishouding en overbeharing zijn overgewicht, medicatie of in uitzonderlijke gevallen een tumor.

PCOS als oorzaak van overbeharing

Een van de symptomen van PCOS is dat de eicellen zich niet goed ontwikkelen. De hormoonhuishouding raakt in de war en hierdoor worden veel mannelijke hormonen aangemaakt. Hierdoor gaat PCOS vaak samen met een onregelmatige menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen en vet haar.

Overige oorzaken van overmatige gezichtsbeharing

Hirsutisme kan ook een aantal andere hormonale oorzaken hebben. Deze kunnen een gevolg zijn van een ziekte of een hormoonproducerende tumor in de nieren. Dit komt echter maar bij uitzondering voor. Overbeharing kan ook een gevolg zijn van het gebruik van een combinatie van medicijnen. Bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie tegen reuma en epilepsie.

Wanneer u vermoedt last te hebben van hirsutisme, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Deze kan u verder helpen en de juiste medicatie aanbieden.

Oplossingen voor gezichtsbeharing

Een aantal manieren om overbeharing tijdelijk of permanent te verwijderen zijn:

– Laseren
– Ontharingscrème
– Ontkleuringscrème
– IPL (Intense Pulsed Light)
– Elektrolyse
– Epileren
– De Pil
– Waxen of harsen

Gezichtsbeharing verwijderen door middel van epileren

Kleine haartjes rondom in uw gezicht of rondom uw tepels kunt u het beste verwijderen met een pincet. Epileren is af te raden bij grote oppervlaktes (zoals de bovenbenen). Buiten dat het erg veel pijn doet, kost het ook erg veel tijd.

Overmatige beharing behandelen door waxen of harsen

Door te waxen of harsen, kunt u in één keer veel haar verwijderen. De beharing blijft zo’n drie weken weg. Waxen of harsen kunt u zelf doen met producten van een drogisterij. De behandeling wordt ook aangeboden door professionals bij verschillende schoonheidssalons.

Crèmes om te ontharen of ontkleuren

Een ontharingscrème zorgt ervoor dat het haar in uw gezicht oplost. De haren blijven echter maar een paar dagen weg. Deze crème heeft dus hetzelfde effect als scheren. Doordat de haren worden opgelost, krijgt u geen last van harde stoppels.

Donkere haartjes kunt u behandelen met een ontkleuringscrèmes. Deze crème maakt de haren lichter en daardoor minder opvallend. Let op bij het gebruik: ontkleuringcrèmes kunnen agressief zijn en daardoor zorgen voor huidirritatie.

Beharing verminderen met een laserbehandeling

Een laserbehandeling zorgt ervoor dat de haarfollikels worden vernietigd. Hierdoor stopt het haar met groeien. Voor een goed resultaat zijn ongeveer zes tot acht sessies nodig. Een behandeling met laserstraling is vooral geschikt voor vrouwen met donkere haren en een lichte huid. Bij vrouwen met blond, wit of grijs haar werkt de techniek op dit moment nog minder effectief. De technologie is echter nog steeds in ontwikkeling. Hierdoor zijn er steeds meer behandelingen beschikbaar voor donkere vrouwen en vrouwen met licht haar.

Gezichtshaar bestrijden met elektrolyse

Bij elektrolyse wordt een dunne naald in elke haarfollikel gebracht. Het haar krijgt een elektrische schok, waardoor de bloedtoevoer en de zuurstof in het haar belemmert wordt. Het haar sterft af en kan niet meer teruggroeien. Hoeveel behandelingen u precies nodig heeft, is per persoon verschillend. Een elektrolyse behandeling is met name geschikt voor vrouwen met licht haar. Het resultaat is meestal permanent.

Overmatige beharing behandelen met De Pil

Een aantal anticonceptiepillen zorgt voor de vermindering van acne en overmatige beharing. Wanneer u hier meer over wilt weten, neem dan contact op met uw huisarts. Hij kan u een advies geven over welke pil het beste bij u past.

Een behandeling op maat

Welke behandeling het beste werkt tegen gezichtsbeharing, is per persoon verschillend. U kunt het beste verschillende behandelingen proberen. Zo ontdekt u vanzelf welke methode voor u het beste resultaat oplevert. Wanneer een laserbehandeling of elektrolyse wilt proberen, is het van belang dat u zich goed laat informeren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies of meer informatie.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu