Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Striae en zwangerschapsstriemen voorkomen

23-09-2018

De zwangerschap is een magische tijd voor veel moeders. Maar het brengt ook een nadeel met zich mee: Zwangerschapsstriemen (ook wel striae genoemd) die door het groeien van de buik op de huid kunnen voorkomen. Verdwijnen deze na de bevalling? En wat is een goede manier om striemen te voorkomen?

Wat zijn striemen precies?

Striemen zijn zichtbare strepen op de huid, als resultaat van het snel bijkomen in gewicht in een korte tijd. De oorzaak is simpel: De buitenste, meer elastische, laag van de huid zet uit als uw lichaam opeens groeit, maar het bindweefsel dat zich hieronder bevind kan niet zo makkelijk bijhouden. De vezels in dit bindweefsel kunnen door de snelle groei scheuren, waardoor u een soort littekens krijgt die wij kennen als striae. Striemen kunnen op zich geen kwaad en zijn vooral veel voorkomend in zwangere vrouwen, hoewel ze ook bij mensen met overgewicht of bodybuilders voorkomen. Ook mensen die in de puberteit een groeispurt hebben gehad kunnen striemen hebben. Als deze striemen zijn ontstaan als gevolg van een zwangerschap, spreken we dus specifiek over zwangerschapsstriemen.

Wat is de kans op striemen?

Hoewel veel vrouwen er bang voor zijn, is uit onderzoek gebleken dat het krijgen van striemen tijdens de zwangerschap bijna onvermijdelijk is. Zo’n 71% van de moeders heeft striae. Striemen zijn dus haast niet te voorkomen. Uw kans kan wel erfelijk bepaald zijn en ook jonge vrouwen hebben meer last van striemen, omdat hun huid minder soepel blijkt.

Onzekerheid

Toch is het hebben van striemen niet iets om u voor de schamen. Het kan moeilijk zijn om vrede te vinden met het veranderen van uw lichaam na een zwangerschap. Terug een bikini dragen op het strand is voor veel moeders dan ook een uitdaging. Denk er dan vooral aan dat uw striae gewoonweg het gevolg zijn van het dragen van een kind en dus doodnormaal zijn. U bent zeker niet de enige met zwangerschapsstriemen!

Rode en witte striemen

Er zijn twee verschillende soorten striemen: Rode striemen, ook wel bekend als striae rubra, die over een periode van tijd veranderen in witte littekens, striae alba genoemd, die permanenter zijn. Nieuwe striemen zijn eerder roodblauw bij blanke mensen en bruinrood bij mensen met een donkerdere huidskleur. Deze recente striemen zijn erg gevoelig en kunnen jeuken. Na verloop van tijd worden de strepen lichter en vallen ze minder op, hoewel ze altijd zichtbaar zullen blijven.

Lichaamsdelen met striae

Striemen ontstaan over het algemeen op dezelfde plaatsen als daar waar de huid uitzet tijden een zwangerschap. Dit is voornamelijk de buik, maar ook de borsten, dijen, heupen en billen kunnen last hebben van striemen. Hoe jonger u bent, hoe groter uw kans is op zwangerschapsstriemen, vooral dan voor uw dertigste. De meeste striemen ontstaan tijdens het laatste trimester van een zwangerschap.

Hoe kan ik striemen voorkomen?

Er zijn verschillende methodes die u kan proberen om striemen te verminderen.

• Crèmes smeren 
Er zijn verschillende crèmes op de markt die zelf beweren striemen te kunnen voorkomen. U mag echter geen wonderen verwachten. De meeste crèmes werken niet perfect, omdat ze niet dieper indringen tot het bindweefsel. Hun hydraterende kwaliteiten kunnen wel jeuk voorkomen. Als u al striemen heeft kan een crème met Glycozuur helpen. In hoge concentraties (tot 15% of hoger) kan dit de rekbaarheid van de huid aanzienlijk verbeteren.

• Vitamine A 
Ook over vitamine A word er soms gezegd dat het kan helpen tegen striemen. A-zuur is inderdaad effectief, maar toch kan u beter geen vitamine A-crèmes gebruiken tijdens uw zwangerschap. Een te veel aan vitamine A kan namelijk de kans op aangeboren afwijkingen verhogen. Na de geboorte kan het wel een handig middel zijn, want het is vooral bruikbaar voor striemen die nog rood zijn. Deze crème moet wel door een dokter voorgeschreven worden.

• Goede ondersteuning 
Een goede ondersteuning kan ook helpen striemen voorkomen. Investeer zeker in een goede zwangerschapsbeha. Ook een steunband rond de buik kan helpen. Corrigerend ondergoed heeft ook een positief effect, zolang het fatsoenlijk en comfortabel past.

• Let op wat u eet 
Uw dieet is sowieso erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Drink genoeg water om gehydrateerd te blijven en de huid soepel te houden. Gezond eten is een must. U kunt hiermee ook de extra kilo’s die onvermijdelijk bij een zwangerschap horen verminderen.

Masseren 
Hoewel er niet echt bewijs is dat een massage de elastine in het bindweefsel sterker maakt, noch dat het gescheurd bindweefsel kan herstellen, is een massage ook een optie. Extra ontspannen tijdens een zwangerschap is toch altijd aan te raden. Laat op voorhand wel aan de masseur weten dat u in verwachting bent om nare situaties te voorkomen.

• Laserbehandeling tegen Striae 
Als laatste maar zeker niet minst belangrijke truc hebben we het behandelen van striemen met een laser. Deze methode werkt goed om de uiterlijke bovenste laag van de huid effen te maken en zo opvallende striemen te verminderen. De laser zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag vervlakt waardoor de striemen minder intens zijn. Daarnaast zorgt de laser dat de middelste huidlaag, waar collageen en elastine zit, verbeterd. Hierdoor wordt de huid steviger en voller waardoor als het ware de striemen uit de huid worden geduwd. Dit effect houdt jaren aan! De combinatie van beïnvloeding van deze 2 huidlagen maken de huid nog egaler.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu