Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Pigmentvlekken voorkomen en hoe te behandelen

24-03-2020

De zon is één van de grootste veroorzakers van pigmentvlekken op de huid. U ontwikkelt pigmentvlekken dan ook op plekken die het vaakst in aanraking met de zon komen. Maar pigmentvlekken kunnen ook ontstaan op andere manieren In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over pigmentvlekken!

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken (donkere verkleuringen die ook wel hyperpigmentatie genoemd worden) zijn gekleurde, onregelmatige vlekjes op de huid. Meestal zijn deze vlekken (licht)bruin of zwart qua kleur, maar er zijn ook gevallen bekend waarin pigmentvlekken een witte kleur hebben. Dit laatste wordt ook wel hypopigmentatie genoemd. In vrijwel alle gevallen zijn pigmentvlekken niet schadelijk voor de gezondheid, tenzij u last krijgt van jeuk en/of de pigmentvlekken ineens van grootte of kleur veranderen. Neem in deze gevallen contact op met de huisarts.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

De huid ontwikkelt pigmentvlekken als er sprake is van een overtollige aanmaak van melanine. Dankzij melanine kleurt de huid bruin als u in de zon zit. Melanine wordt door pigmentcellen geproduceerd en geeft niet alleen kleur aan uw huid, maar ook aan de ogen en het haar. Verder heeft melanine ook een beschermende werking, want het beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling. De productie van melanine wordt gestimuleerd door:

Zonlicht

De grootste veroorzaker van pigmentvlekken is (teveel) blootstelling van de huid aan zonlicht. Door zonlicht produceert de huid namelijk extra melanine en pigmentvlekken ontstaan vaak op plekken op het lichaam die regelmatig in aanraking komen met de zon, zoals gezicht, handen en hals. Hoe vaker u dus in de zon zit, des te groter de kans dat pigmentvlekken zich ontwikkelen. Pigmentvlekken worden soms ook wel ouderdomsvlekken genoemd, omdat oudere mensen nu eenmaal vaker in aanraking met zonlicht zijn geweest, in vergelijking met jongere mensen.

Hormonen

Ongeveer één op de drie vrouwen die de anticonceptiepil gebruikt, krijgen als bijwerking ook last van pigmentvlekken. In de anticonceptiepil zitten namelijk een aantal hormonen die de aanmaak van melanine stimuleren. Verder kunt u ook tijdens je zwangerschap pigmentvlekken ontwikkelen, dit wordt ook wel melasma of zwangerschapsmasker genoemd. Tijdens de zwangerschap vinden namelijk ook flinke schommelingen in de hormoonhuishouding plaats die ervoor kunnen zorgen dat er extra melanine wordt aangemaakt.

Beschadigingen op de huid

De productie van melanine kan ook worden aangewakkerd als de huid ontstoken of beschadigd raakt door bijvoorbeeld eczeem, acne, psoriasis of andere huidaandoeningen. De pigmentvlekken die dan ontstaan, worden ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd.

Ziektes en medicijngebruik

Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door een aantal ziektes en afwijkingen zoals bepaalde auto-immuunziekten, afwijkingen in het metabolisme (hemochromatose), ziekte van Addison en vitamine C-tekort. Verder kunt u ook pigmentvlekken ontwikkelen bij gebruik van medicijnen zoals antibiotica, chemotherapie en hartmedicatie.

Voorkomen van pigmentvlekken

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. De simpelste manier om pigmentvlekken te voorkomen is door de huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème met hoge factor en ga niet uren in de zon liggen. Draag verder ook bedekkende kledingstukken, zodat uw huid zo min mogelijk direct in aanraking komt met de zon. Merkt u toch dat u pigmentvlekken begint te krijgen? Dan bestaan er gelukkig ook een aantal manieren om pigmentvlekken te behandelen:

– Gebruik op dagelijkse basis een product dat de huid zal beschermen tegen de zon. Smeer dus met een hoge factor (minimaal SPF 30, liever nog 50) en draag bij felle zon altijd een pet of hoed om het gezicht extra bescherming te bieden.

– De zonnebank is ook uit den boze, want de straling die hier vanaf komt is minstens net zo schadelijk als natuurlijk zonlicht.

– Vermijd het gebruik van parfum of geparfumeerde producten als u in de zon gaat zitten.

– Vermijd het gebruik van producten met ingrediënten die de huid kunnen verstoppen. Ingrediënten zoals minerale oliën, alcohol, lanoline en kunstmatige geurstoffen en kleurstoffen kunnen poriën verstoppen en huidreacties veroorzaken.

– Gebruik alleen producten die hoogwaardige ingrediënten bevatten.

– Kies voor producten die werkzame stoffen bevatten en dus op pigmentvlekken werken, zoals vitamine C.

– Blijf van puistjes af, want opengekrabde puistjes kunnen littekens en dus ook pigmentvlekken veroorzaken.

Behandelen van pigmentvlekken

Wanneer u last heeft van storende bloedvaatjes of pigmentvlekjes? Dan kunt u bij Pour Tous terecht voor de Harmony IPL (Intense Pulsed Light 540 nm) pigmentvlekken laserbehandeling.

De energie van het licht wordt geabsorbeerd door het bloed (hemoglobine) in het vaatje of pigment (melanine). Wanneer bloed het licht absorbeert ontstaat er warmte en stollen de eiwitten in het bloed, waardoor de vaatjes als het waren dichtsmelten en worden opgeruimd door het lichaam.
Als het licht door pigment wordt geabsorbeerd, vindt er op gecontroleerde wijze carbonisatie plaats. Het vlekje kan tijdelijk donkerder verkleuren. En na ongeveer 3-5 dagen is deze donkere verkleuring weg en het pigmentvlekje lichter, in sommige gevallen kan dit iets langer duren.

Meer weten over deze behandeling? Neem dan contact via info@pourtous.nl of telefonisch 030-2332843.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu