Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Overbeharing; wat is de oorzaak hoe kan dit het beste worden behandeld?

19-05-2019

Denkt u last te hebben van overbeharing? Veel vrouwen hebben te kampen met dit probleem. Veelvoorkomende problemen zijn bijvoorbeeld haren op de bovenlip of overmatig behaarde benen. In dit artikel kunt u meer lezen over overbeharing en de oorzaak hiervan. Ook vertellen we hoe u ervan af komt.

Overbeharing: wat zijn de oorzaken?

Aangeboren overbeharing
Soms is overbeharing erfelijk. In de ene familie zijn de mensen nu eenmaal behaarder dan in de andere familie. Soms neemt de overbeharing extremere vormen aan. Wie last heeft van overbeharing, krijgt hier meestal last van tijdens de puberteit. Door het hormoon dihydrotestosteron groeien er donkerdere en dikkere haren uit de haarzakjes van een persoon met overbeharing.

Overbeharing door hormonen
Vrouwen met hirsutisme hebben last van een vorm van overbeharing waarbij de haren volgens het mannelijke beharingspatroon groeien. Bij een verhoogde androgenen- of testosteronspiegel, zitten er teveel mannelijke hormonen in het bloed van deze vrouwen. Dit wordt meestal veroorzaakt door overproductie van mannelijke hormonen in de eierstokken of bijnierschors.

PCOS
Bij PCOS (het polycysteus ovarium syndroom) zijn de eierstokken vergroot. Er zitten vaak verschillende cystes op de eierstokken, die niet werken zoals zou moeten. Dit gaat vaak gepaard met meer acné, vettige haren, aankomen en een onregelmatige menstruatie.

Medicatie
Soms zorgt medicijnen die mannelijke hormonen bevat (meestal corticosteroïd- en adrogeenpreparaten), voor overbeharing. Dit komt echter zelden voor.

Soorten overbeharing

Overbeharing komt voor in verschillende uitingsvormen. Net bespraken we al de afwijking hirsutisme, die voor mannelijke haargroei /beharing volgens het mannelijke beharingspatroon bij vrouwen zorgt. Vrouwen met hirsutisme hebben vaak last van haargroei op het gezicht, maar ook op de borst en de buik.

Daarnaast kan men ook last hebben van hypertrichose. Bij hypertrichose groeit er abnormaal veel haar op plekken waarbij men van nature al behaard is. Denk hierbij aan plekken zoals de armen of de benen. Hypertrichose ontstaat vaak tijdens de puberteit en komt voor bij vrouwen en mannen.

Hoe komt u van uw overbeharing af?

Gelukkig kunt u snel weer van uw ongewenste overbeharing afkomen. Hiervoor bestaan verschillende technieken, zoals epileren of harsen. U kunt ook gebruik maken van scheermesjes en scheerschuim, of een speciale ontharingscrème gebruiken. Wilt u permanent van uw haren af? Dan kunt u ervoor kiezen om de overbehaarde lichaamsdelen te laten laseren.

Wanneer er geen hormonale oorzaak aan de overbeharing ten grondslag ligt, kunt u de overbeharing ook laten verwijderen voor middel van epilatie- en depilatiemethodes. Depilatie houdt in dat het haar wordt weggehaald vanaf een bepaald punt dat in de haarschacht ligt. Hieronder vallen methodes als het gebruik van ontharingscrèmes, maar ook harsen en scheren.

Als u echter epileert, verwijdert u de haren samen met het bijbehorende haarzakje. Hierbij zorgt men dat de follikels van de haren verdwijnen en niet direct terug groeien. Wie last heeft van donkere haren, kan het beste kiezen voor een laserbehandeling. Door de warmte van de laser sterven de follikels af. Het kost meestal meerdere behandelingen om definitief van je overbeharing af te komen door middel van laseren. Dit komt doordat haar alleen weg te laseren is wanneer het in de groeifase zit.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu