Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Hoe kunt u acnelittekens behandelen?

25-09-2019

Acnelittekens zijn erg vervelend. Veel mensen schamen zich ervoor en bij sommige mensen leiden ze tot depressieve klachten. Maar acnelittekens kunnen ook fysieke klachten zoals jeuk en pijn geven.  Een wondje aan de bovenste huidlaag is geen probleem, dat geneest meestal vanzelf weer. Als de beschadiging in de diepere huidlagen zit, of als u langere tijd problemen hebt, dan kan de genezing van de huid een stuk lastiger worden.

Hoe herkent u een acnelitteken?

Acnelittekens zien er uit als putjes, bultjes of hobbeltjes en zitten meestal op het gezicht, rug of borst. De huid ziet er niet meer glad uit, maar is hobbelig. De littekens zelf bestaan voor het grootste gedeelte uit collageen, dit is bindweefsel dat uw lichaam aanmaakt om de beschadiging in de huid te vullen.

Er bestaan verschillende soorten acnelittekens

– Hypertrofische littekens, dit betekent dat de huid verheven is, dus verdikte littekentjes. Deze kunnen ook rood van kleur zijn,

– Hypotrofische littekens, dit betekent dat er kuiltjes zichtbaar zijn en er juist collageen mist.

– Hyperpigmentatie, bij het genezingsproces is pigmentvorming zichtbaar geworden, dit gebeurd vaak bij donkere huidtypes.

– Rode acnelittekens, bij het genezen zijn er rode vlekjes achtergebleven door de verhoogde doorbloeding die bij een ontsteking kan ontstaan

Hoe ontstaan acnelittekens?

Acnelittekens zijn een gevolg van acne of jeugdpuistjes. Op de plek waar het jeugdpuistje, of de ontsteking, heeft gezeten kan een litteken achterblijven. Dit gebeurt als de huid beschadigd is door de ontsteking.

Schade aan de huid door acne kan op verschillende manieren zichtbaar zijn. U kunt als de puistjes net weg zijn rode vlekken hebben op de huid, deze vlekken blijven een aantal maanden zichtbaar. Ze zijn ontstaan omdat er op de plek van het puistje een ontsteking onder de huid heeft gezeten.

Soms verkleuren deze vlekjes na verloop van tijd door de zon naar een donkere pigmentvlek. Deze vlekjes vallen niet onder de noemer acnelittekens.

De echte acnelittekens zien er uit als putjes, hobbeltjes, een verharde huid of een combinatie van deze vormen. De littekens zijn ontstaan omdat de ontsteking die onder het puistje zat zo ernstig was, dat de huid littekenweefsel heeft aangemaakt.

Hoe kunt u acnelittekens behandelen?

Er zijn diverse manieren om de littekens te behandelen zodat ze minder zichtbaar worden. Sommige methoden kunt u gewoon zelf thuis uitvoeren. Helemaal weg gaan de littekens niet, maar ze kunnen zo behandeld worden dat ze nauwelijks zichtbaar meer zijn.

Crèmes
Er zijn diverse crèmes die u kunt gebruiken voor thuisbehandeling, maar voor intensievere behandeling kunt u naar een kliniek gaan.

Peeling
Een van de behandelingen die u bij een schoonheidsspecialist of huidtherapeut kunt laten doen, is een peeling. Bij deze techniek worden de dode en beschadigde huidcellen verwijderd. Na het verwijderen wordt de gezonde huid weer zichtbaar en oogt de huid weer gladder en rustiger.

Laserbehandeling
Door middel van een gefractioneerde laser kunnen acnelittekens worden verbeterd. Bij deze behandeling kunnen zowel oppervlakkige als diepere acnelittekens behandeld worden. Door de laser worden minuscule gaatjes in de huid gemaakt, de warmte stimuleert het bindweefsel in de dermis of lederhuid  om nieuw collageen aan te maken. Meer hierover kunt u hier lezen.

IPL
Door middel van IPL kunnen rode littekens en post inflammatoire hyperpigmentatie worden verbeterd en verminderd. Bij de behandeling wordt een malletje gebruikt en wordt er een lichtflits gegeven. De roodheid of het pigment absorbeert dit licht en kan op deze manier minder zichtbaar gemaakt worden.

Microdermabrasie
Microdermabrasie is een mechanische peeling. Door middel van deze behandeling worden dode huidcellen verwijderd en de doorbloeding verbeterd. Na deze behandeling zou de huid iets kunnen vervellen. De behandeling is meerdere malen nodig en voorkomt ook dat er snel nieuwe verstoppingen ontstaan.

Voor het beste resultaat moeten de bovenstaande behandelingen meerdere keren uitgevoerd worden. Wilt u meer informatie? Neem kan contact met ons op voor de mogelijkheden.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu