Huidverjonging en definitief ontharen - Pour Tous Utrecht
Afspraak maken

Fibroom: wat is het en hoe ze zijn te verwijderen?

09-03-2020

Fibromen zijn huidzwellingen van het bindweefsel en kunnen overal op het lichaam voorkomen. De huidzwellingen zijn opgebouwd uit bindweefsel en een andere benaming voor fibromen zijn steelwratten. Deze naam komt van het feit dat de fibromen of steelwratten met een soort steeltje vastgegroeid zitten aan de huid. Fibromen oftewel steelwratten komen meestal voor op de hals, romp, buik, de huid net onder het randje van je bh, in de liezen of oksels. Verder kunnen fibromen ook ontstaan op het gezicht, bijvoorbeeld op en rond oogleden. Ze zijn goedaardig, maar veel mensen ervaren het als storend.

Fibromen: hoe zien ze eruit?

Fibromen zijn meestal bruine of huidkleurige bultjes die met een kleine steel vast aan de huid zitten. De bultjes zijn week qua structuur en zijn verder niet gevaarlijk. Het is voor uw algehele gezondheid dus niet noodzakelijk om ze te verwijderen.

Hoe ontstaan ze?

Het is niet helemaal duidelijk hoe fibromen ontstaan. Wel is er een correlatie te vinden tussen fibromen, overgewicht en een verstoring van de hormoonhuishouding. In de meeste gevallen neemt de groei van fibromen ook toe naarmate je ouder wordt. De huid maakt dan kleine gezwellen aan die bestaan uit bindweefsel. Naast overgewicht, hormonen en ouderdom, kunnen fibromen ook ontstaan door wrijving en schuring van de huid. Kledingstukken zoals bh’s schuren namelijk dicht tegen de huid aan, maar ook kraagjes van andere kleding en sieraden zoals kettingen kunnen voor wrijving van de huid zorgen, waardoor fibromen ontstaan. Groeit er eenmaal een fibroom, dan gaat deze niet meer zomaar weg. In de loop der jaren kunnen er steeds meer fibromen groeien op de huid, maar in sommige gevallen blijft dit aantal gelijk.

Behandeling en verwijdering

Een fibroom gaat dus niet vanzelf weg en in de loop der tijd kunt u er steeds meer last van krijgen. U hoeft ze niet te laten verwijderen om medische redenen, maar in sommige gevallen veroorzaken ze wel ongemakken zoals jeuk. Verder kunnen fibromen ook afgekneld raken of open komen te liggen tijdens het scheren. Daarnaast vinden veel mensen het geen fraai gezicht, dus er zijn genoeg redenen om fibromen wel te laten behandelen.

Voor het verwijderen van fibromen bestaan verschillende behandelingen. Bij de huisarts kun je bijvoorbeeld de fibroom weg laten halen onder verdoving. De ontstane wond wordt vervolgens gehecht. Bevriezen door middel van vloeibare stikstof (ook wel cryotherapie genoemd) is ook een veelgebruikte manier, al is deze behandelmethode wel minder effectief.

Diathermie

Pour Tous verwijdert fibromen door middel van Diathermie. Deze methode is zeer effectief, want het zet je lichaam aan om de fibromen op een natuurlijke manier af te voeren. Er wordt een kleine naald in het steeltje van de fibroom aangebracht, waarna hoogfrequente wisselstromen warmte zullen opwekken. Deze warmte zorgt voor een vernauwing van de bloedtoevoer naar de fibroom. Op deze manier zal de fibroom binnen enkele dagen afgestoten worden van het lichaam. Bij kleine fibromen is een behandeling vaak al genoeg, maar bij grotere fibromen zijn een aantal behandelingen nodig.

Wilt u meer informatie over het verwijderen van een Fibroom? Neem dan contact met ons via het contactformulier.  • CATEGORIEËN

  • VOLG POUR TOUS
    
    Menu